wydarzenia kulturalne w Polsce

Raz Dwa Trzy

Dodano: 2014-01-07 12:57:50

Kup bilet w sieci:
Według informacji ogłoszonej przez zespół, "Raz Dwa Trzy"
rozpoczęło działalność w lutym 1990 roku w Zielonej Górze.
Kilka tygodni później zagrali pierwszy koncert właśnie w
Zielonej Górze, w klubie "Zatem".

Wiosną tego samego roku wzięli udział w Studenckim Festiwalu Piosenki w
Krakowie zdobywając Grand Prix Festiwalu, nagrodę za teksty, muzykę,
aranżacje, nagrodę im. Wojtka Bellona, nagrodę Jacka Kaczmarskiego oraz
prywatną nagrodę J.K. Pawluśkiewicza (20 dolarów
amerykańskich). Grupa została zaproszona do udziału w opolskim
festiwalu, w koncercie "Debiuty" i otrzymała "Wyróżnienie".
W kolejnych latach brała udział w następujących po sobie edycjach
festiwali w Krakowie i w Opolu. Na początku lat dziewięćdziesiątych
została zaproszona również na festiwal w Jarocinie.

Zdając sobie sprawę z trudności z jakimi krytyka, oraz część
odbiorców przyjęła odmienność brzmienia i poetyki,
zespół podsuwał definicje pomocnicze, które mogły
w dyskretny sposób zainteresować odbiorcę muzyką i treściami
zagranymi i wyśpiewywanymi przez muzyków. I tak najpierw
mieliśmy do czynienia z "landszaftami muzycznymi" (debiutancka,
analogowa płyta "Jestem Polakiem", "To ja" ), następnie "happy spirit"
- płyta "Cztery" i "Sufit", "bridge music" na płycie "Niecud”.

Ten szczególny, zdystansowany rodzaj egzystencjalizmu
poparty elementami sympatii do szeroko pojętej ludzkości
charakterystyczny dla twórczości Adama Nowaka, dziennikarze
usiłowali porównywać z innymi wykonawcami, co nie zawsze
oddawało sens przekazu prezentowanego przez zespół.
Nietypowe instrumentarium i wyjątkowe dojrzałe, ale często ironiczne
teksty Nowaka kojarzyły się z piosenką napisaną w Paryżu, usłyszaną w
Warszawie, gdzieś w drodze do Moskwy. Zespól na płytach
"Cztery" i "Sufit" nawiązał współpracę z Wojciechem
Waglewskim jako producentem. Muzyka zyskała poszerzone brzmienie,
elementy, bluesa, jazzu, folku i dość osobliwą, rockową energię. Tak
wzbogacone albumy zyskały sympatię szerszej, nie tylko związanej z tak
zwanym nurtem „piosenki studenckiej”, publiczności.
Pojawiły się teledyski, programy i koncerty telewizyjne (TVP, Polstat,
Canal+), które w znaczny sposób przyczyniły się
do wciąż rosnącej popularności

W 1994 roku album "Cztery" był nominowany do Fryderyków w
kategorii "Najlepszy Album piosenki Poetyckiej".

Płyta "Niecud" wyprodukowana przez Marcina Pospieszalskiego otrzymała
Fryderyka '99 w kategorii "Muzyka Alternatywna".

Następną płytą nagraną po kilku latach przerwy był koncert
zarejestrowany w Studiu im. Agnieszki Osieckiej w Polskim Radiu. Na
zlecenie "Trójki" zespół w lutym 2002 roku
przearanżował kilkanaście piosenek wielce cenionej w kraju autorki
słów do piosenek i wykonał je w piątą rocznicę śmierci
poetki w studiu Jej imienia. Koncert ten przeszedł do historii polskiej
muzyki rozrywkowej, nakład krążka przekroczył ponad sto tysięcy sztuk
– płyta zyskała status „platynowej”.

Została również nominowana do Fryderyków 2002 w
osobliwej kategorii "Muzyka Popularna" . Rok później ukazuje
się studyjny, autorski album "Trudno nie wierzyć w nic",
który ugruntowuje pozycję zespołu "Raz Dwa Trzy" na rynku
muzycznym, czyniąc z grupy jedno z najciekawszych na nim zjawisk. Za tę
płytę "RDT" nominowany jest do Fryderyków'2003 aż w siedmiu
kategoriach. Otrzymuje pięć statuetek - w kategorii "Muzyka
Alternatywna" za "Piosenkę Roku", "Produkcję", "Teksty", "Płytę Roku",
"Grupę Roku". Płyta rozeszła się do tej pory w ponad stutysięcznym
nakładzie i zyskała status płyty "platynowej".

Album "Trudno nie wierzyć w nic" (Polskie Radio) w warstwie pomysłu
wynika z wcześniejszych dokonań grupy, ale za sprawą
współpracy z producentem Marcinem Pospieszalskim muzyka
zyskuje nowe, głębsze i szlachetniejsze brzmienie. Na potrzeby
rejestracji płyty poszerzone zostaje instrumentarium o elementy
perkusyjne(Tomas Celis Sanchez), sekcje dętą (Mateusz Pospieszalski,
Antoni Gralak). Teksty nabierają nowego, metafizycznego kontekstu,
który poparty mieszaniną wątpliwości ich autora opowiadają o
wędrówce człowieka poprzez życiowe komplikacje.

W marcu 2007 roku na zamówienie Przeglądu Piosenki
Aktorskiej zespół przygotowuje program z piosenkami
Wojciecha Młynarskiego. Świetnie przyjęty koncert premierowy w czasie
Festiwalu powoduje, że 10 czerwca w Studio im. Agnieszki Osieckiej w
Warszawie zespół nagrywa koncertowy materiał płytowy z
piosenkami Mistrza.

Od premiery płyty we wrześniu 2007 album osiągnął status
Podwójnej platyny sprzedając się w ilości ok. 70 tys.
Egzemplarzy.

Podczas kwietniowej Gali Fryderyki 2008 zespół otrzymał dwa
wyróżnienia – w kategorii „
Zespół Roku”, oraz statuetkę za Płytę Roku w
kategorii „POP”.

W międzyczasie redakcja Tygodnika Przekrój uhonorowała grupę
tytułem „Fenomen Roku 2007”. Innymi nagrodzonymi
zostali min. Władysław Bartoszewski, Anna Dymna i Katarzyna Nosowska.

Firma „Empik” uhonorowała zespół nagrodą
„Asa Empiku” za najlepszą sprzedaż
fonogramów w 2007 roku.

We wrześniu 2009 roku grupa przystąpiła do nagrania nowego autorskiego
materiału. Produkcją zajął się Marcin Pospieszalski, realizacją nagrań
Rafał Paczkowski, a gościnnie wystąpili min. Tomas Celis Sanchez,
Antoni "Ziut" Gralak i Joszko Broda.

1 marca 2010 roku ukazał sie album "Skądokąd" i zyskał status
platynowy. Piosenki "Juz i "Dalej niż sięga myśl" zostały nominowane do
Fryderyków 2010 w kategorii piosenki roku, sam album dostał
nominacje w kategorii Album Roku "Piosenka Poetycka", Adam Nowak w
kategorii Autor Roku, a zespół w kategorii Zespół
Roku.

We wrzesniu 2010 grupa nagrała w Filharmonii Bałtyckiej koncert DVD i
CD "Raz, Dwa, Trzy - Dwadzieścia" będący ukoronowaniem 20 letniej
bytności na polskiej scenie muzycznej. Towarzyszyli nam: Orkiestra
Kameralna "Hanseatica" pod dyrekcja Michała Nesterowicza, Antoni
Gralak, Marcin i Mateusz Pospieszalscy, Tomas Celis Sanchez oraz
zespół Dagadana.

Album dostał nominację do Fryderyków 2011 w kategorii Płyta
Roku w kategorii Album Roku "Piosenka Poetycka".

Zespół istnieje od 20 lat, a od piętnastu w niezmienionym
składzie nagrywa i koncertuje w kraju i za granicą.

Skład
zespołu:
Adam Nowak – gitara, śpiew
Grzegorz Szwałek – pianino el. , akordeon
Jacek Olejarz – perkusja
Jarek Treliński – gitara elektryczna, akustyczna
Mirek Kowalik – gitara basowa, kontrabas

Dyskografia:

Jestem Polakiem -1991
To ja – CD,MC Pomaton EMI 1992
Cztery – CD,MC Pomaton EMI 1994
Sufit – CD,MC Pomaton EMI 1995
Niecud – CD,MC Pomaton EMI 1998
Muzyka z talerzyka –CD,MC Pomaton EMI 2000
Złota kolekcja – CD,MC Pomaton EMI 2001
Czy te oczy mogą kłamać – CD,MC Polskie Radio 2002
Trudno nie wierzyć w nic – CD,MC Polskie Radio 2003
Raz,Dwa,Trzy - Młynarski – CD 4Ever Music 2007
Skądokąd - CD 4Ever Music 2010
Raz, Dwa, Trzy - Dwadzieścia - CD, DVD 4Ever Music 2010
 

Adam Nowak

Lider grupy muzycznej, lub inaczej-kierownik polityczny grupy
„Raz, Dwa, Trzy”. Kompozytor, autor
tekstów, wokalista, gitarzysta. Urodzony 28.09.1963 w
Poznaniu. Zamieszkały w Toruniu. Prywatnie żonaty, ojciec czworga
dzieci. Z życiorysu wynika, że prowadził życie nieustabilizowane.
Pracując w rożnych zawodach ciągle szukał tego najbardziej
uniwersalnego. Z wykształcenia technik żywienia zbiorowego był min.
kelnerem i garderobianym, aż w końcu na początku lat 90 postanowił
tworzyć i śpiewać. Ceni wyrazistych poetów Villona, Brechta,
Brodskiego, Szymborską, ks.Twardowskiego, jak również
charyzmatycznych wykonawców piosenek: Wysockiego, Waitsa,
Piaf, Cohena i innych. „Mógłbym śpiewać o miłości,
ale po co skoro większość robi to z lepszym, czy gorszym skutkiem.
Piszę i śpiewam o swoich wątpliwościach na temat różnych
pewności, których nabrałem do tej pory.” Jego
postawa sugeruje, że nie potrzeba niczego udowadniać. Wystarczy szukać
i robić to, co ma się do zrobienia.

www.zespolrazdwatrzy.pl




Źródło: Materiały promocyjne organizatora.




Według informacji ogłoszonej przez zespół, "Raz Dwa Trzy"
rozpoczęło działalność w lutym 1990 roku w Zielonej Górze.
Kilka tygodni później zagrali pierwszy koncert właśnie w
Zielonej Górze, w klubie "Zatem".

Wiosną tego samego roku wzięli udział w Studenckim Festiwalu Piosenki w
Krakowie zdobywając Grand Prix Festiwalu, nagrodę za teksty, muzykę,
aranżacje, nagrodę im. Wojtka Bellona, nagrodę Jacka Kaczmarskiego oraz
prywatną nagrodę J.K. Pawluśkiewicza (20 dolarów
amerykańskich). Grupa została zaproszona do udziału w opolskim
festiwalu, w koncercie "Debiuty" i otrzymała "Wyróżnienie".
W kolejnych latach brała udział w następujących po sobie edycjach
festiwali w Krakowie i w Opolu. Na początku lat dziewięćdziesiątych
została zaproszona również na festiwal w Jarocinie.

Zdając sobie sprawę z trudności z jakimi krytyka, oraz część
odbiorców przyjęła odmienność brzmienia i poetyki,
zespół podsuwał definicje pomocnicze, które mogły
w dyskretny sposób zainteresować odbiorcę muzyką i treściami
zagranymi i wyśpiewywanymi przez muzyków. I tak najpierw
mieliśmy do czynienia z "landszaftami muzycznymi" (debiutancka,
analogowa płyta "Jestem Polakiem", "To ja" ), następnie "happy spirit"
- płyta "Cztery" i "Sufit", "bridge music" na płycie "Niecud”.

Ten szczególny, zdystansowany rodzaj egzystencjalizmu
poparty elementami sympatii do szeroko pojętej ludzkości
charakterystyczny dla twórczości Adama Nowaka, dziennikarze
usiłowali porównywać z innymi wykonawcami, co nie zawsze
oddawało sens przekazu prezentowanego przez zespół.
Nietypowe instrumentarium i wyjątkowe dojrzałe, ale często ironiczne
teksty Nowaka kojarzyły się z piosenką napisaną w Paryżu, usłyszaną w
Warszawie, gdzieś w drodze do Moskwy. Zespól na płytach
"Cztery" i "Sufit" nawiązał współpracę z Wojciechem
Waglewskim jako producentem. Muzyka zyskała poszerzone brzmienie,
elementy, bluesa, jazzu, folku i dość osobliwą, rockową energię. Tak
wzbogacone albumy zyskały sympatię szerszej, nie tylko związanej z tak
zwanym nurtem „piosenki studenckiej”, publiczności.
Pojawiły się teledyski, programy i koncerty telewizyjne (TVP, Polstat,
Canal+), które w znaczny sposób przyczyniły się
do wciąż rosnącej popularności

W 1994 roku album "Cztery" był nominowany do Fryderyków w
kategorii "Najlepszy Album piosenki Poetyckiej".

Płyta "Niecud" wyprodukowana przez Marcina Pospieszalskiego otrzymała
Fryderyka '99 w kategorii "Muzyka Alternatywna".

Następną płytą nagraną po kilku latach przerwy był koncert
zarejestrowany w Studiu im. Agnieszki Osieckiej w Polskim Radiu. Na
zlecenie "Trójki" zespół w lutym 2002 roku
przearanżował kilkanaście piosenek wielce cenionej w kraju autorki
słów do piosenek i wykonał je w piątą rocznicę śmierci
poetki w studiu Jej imienia. Koncert ten przeszedł do historii polskiej
muzyki rozrywkowej, nakład krążka przekroczył ponad sto tysięcy sztuk
– płyta zyskała status „platynowej”.

Została również nominowana do Fryderyków 2002 w
osobliwej kategorii "Muzyka Popularna" . Rok później ukazuje
się studyjny, autorski album "Trudno nie wierzyć w nic",
który ugruntowuje pozycję zespołu "Raz Dwa Trzy" na rynku
muzycznym, czyniąc z grupy jedno z najciekawszych na nim zjawisk. Za tę
płytę "RDT" nominowany jest do Fryderyków'2003 aż w siedmiu
kategoriach. Otrzymuje pięć statuetek - w kategorii "Muzyka
Alternatywna" za "Piosenkę Roku", "Produkcję", "Teksty", "Płytę Roku",
"Grupę Roku". Płyta rozeszła się do tej pory w ponad stutysięcznym
nakładzie i zyskała status płyty "platynowej".

Album "Trudno nie wierzyć w nic" (Polskie Radio) w warstwie pomysłu
wynika z wcześniejszych dokonań grupy, ale za sprawą
współpracy z producentem Marcinem Pospieszalskim muzyka
zyskuje nowe, głębsze i szlachetniejsze brzmienie. Na potrzeby
rejestracji płyty poszerzone zostaje instrumentarium o elementy
perkusyjne(Tomas Celis Sanchez), sekcje dętą (Mateusz Pospieszalski,
Antoni Gralak). Teksty nabierają nowego, metafizycznego kontekstu,
który poparty mieszaniną wątpliwości ich autora opowiadają o
wędrówce człowieka poprzez życiowe komplikacje.

W marcu 2007 roku na zamówienie Przeglądu Piosenki
Aktorskiej zespół przygotowuje program z piosenkami
Wojciecha Młynarskiego. Świetnie przyjęty koncert premierowy w czasie
Festiwalu powoduje, że 10 czerwca w Studio im. Agnieszki Osieckiej w
Warszawie zespół nagrywa koncertowy materiał płytowy z
piosenkami Mistrza.

Od premiery płyty we wrześniu 2007 album osiągnął status
Podwójnej platyny sprzedając się w ilości ok. 70 tys.
Egzemplarzy.

Podczas kwietniowej Gali Fryderyki 2008 zespół otrzymał dwa
wyróżnienia – w kategorii „
Zespół Roku”, oraz statuetkę za Płytę Roku w
kategorii „POP”.

W międzyczasie redakcja Tygodnika Przekrój uhonorowała grupę
tytułem „Fenomen Roku 2007”. Innymi nagrodzonymi
zostali min. Władysław Bartoszewski, Anna Dymna i Katarzyna Nosowska.

Firma „Empik” uhonorowała zespół nagrodą
„Asa Empiku” za najlepszą sprzedaż
fonogramów w 2007 roku.

We wrześniu 2009 roku grupa przystąpiła do nagrania nowego autorskiego
materiału. Produkcją zajął się Marcin Pospieszalski, realizacją nagrań
Rafał Paczkowski, a gościnnie wystąpili min. Tomas Celis Sanchez,
Antoni "Ziut" Gralak i Joszko Broda.

1 marca 2010 roku ukazał sie album "Skądokąd" i zyskał status
platynowy. Piosenki "Juz i "Dalej niż sięga myśl" zostały nominowane do
Fryderyków 2010 w kategorii piosenki roku, sam album dostał
nominacje w kategorii Album Roku "Piosenka Poetycka", Adam Nowak w
kategorii Autor Roku, a zespół w kategorii Zespół
Roku.

We wrzesniu 2010 grupa nagrała w Filharmonii Bałtyckiej koncert DVD i
CD "Raz, Dwa, Trzy - Dwadzieścia" będący ukoronowaniem 20 letniej
bytności na polskiej scenie muzycznej. Towarzyszyli nam: Orkiestra
Kameralna "Hanseatica" pod dyrekcja Michała Nesterowicza, Antoni
Gralak, Marcin i Mateusz Pospieszalscy, Tomas Celis Sanchez oraz
zespół Dagadana.

Album dostał nominację do Fryderyków 2011 w kategorii Płyta
Roku w kategorii Album Roku "Piosenka Poetycka".

Zespół istnieje od 20 lat, a od piętnastu w niezmienionym
składzie nagrywa i koncertuje w kraju i za granicą.

Skład
zespołu:
Adam Nowak – gitara, śpiew
Grzegorz Szwałek – pianino el. , akordeon
Jacek Olejarz – perkusja
Jarek Treliński – gitara elektryczna, akustyczna
Mirek Kowalik – gitara basowa, kontrabas

Dyskografia:

Jestem Polakiem -1991
To ja – CD,MC Pomaton EMI 1992
Cztery – CD,MC Pomaton EMI 1994
Sufit – CD,MC Pomaton EMI 1995
Niecud – CD,MC Pomaton EMI 1998
Muzyka z talerzyka –CD,MC Pomaton EMI 2000
Złota kolekcja – CD,MC Pomaton EMI 2001
Czy te oczy mogą kłamać – CD,MC Polskie Radio 2002
Trudno nie wierzyć w nic – CD,MC Polskie Radio 2003
Raz,Dwa,Trzy - Młynarski – CD 4Ever Music 2007
Skądokąd - CD 4Ever Music 2010
Raz, Dwa, Trzy - Dwadzieścia - CD, DVD 4Ever Music 2010
 

Adam Nowak

Lider grupy muzycznej, lub inaczej-kierownik polityczny grupy
„Raz, Dwa, Trzy”. Kompozytor, autor
tekstów, wokalista, gitarzysta. Urodzony 28.09.1963 w
Poznaniu. Zamieszkały w Toruniu. Prywatnie żonaty, ojciec czworga
dzieci. Z życiorysu wynika, że prowadził życie nieustabilizowane.
Pracując w rożnych zawodach ciągle szukał tego najbardziej
uniwersalnego. Z wykształcenia technik żywienia zbiorowego był min.
kelnerem i garderobianym, aż w końcu na początku lat 90 postanowił
tworzyć i śpiewać. Ceni wyrazistych poetów Villona, Brechta,
Brodskiego, Szymborską, ks.Twardowskiego, jak również
charyzmatycznych wykonawców piosenek: Wysockiego, Waitsa,
Piaf, Cohena i innych. „Mógłbym śpiewać o miłości,
ale po co skoro większość robi to z lepszym, czy gorszym skutkiem.
Piszę i śpiewam o swoich wątpliwościach na temat różnych
pewności, których nabrałem do tej pory.” Jego
postawa sugeruje, że nie potrzeba niczego udowadniać. Wystarczy szukać
i robić to, co ma się do zrobienia.

www.zespolrazdwatrzy.pl




Źródło: Materiały promocyjne organizatora.

QR MobiTrip MobiTrip To wydarzenie znajdziesz również w MobiTrip!
Zabytki, ciekawostki, restauracje, noclegi, rozrywka - wszystko w Twojej kieszeni!
Darmowa, aplikacja na Androida, nie wymagająca stałego połączenia z Internetem.

Raz Dwa Trzy

Wydarzenie archiwalne.

Kraków Klub STUDIO 2014-03-09

Klub STUDIO


Komentarze

blog comments powered by Disqus

Nasze strony

Rekomendacje

Polecane wydarzenia

Pod naszym patronatem (wszystkie)

Wspieraj z nami

Relacje z imprez (wszystkie)